‘Volhoudbaar’ zeggen ze in het Suid-Afrikaans … kunnen we onze levensstijl volhouden ? Het antwoord is een overduidelijk ‘nee’. Wij zijn bezig onze Aarde uit te putten. We behandelen haar als een supermarkt waarbij we ons niet afvragen wie de vakken vult. Daarnaast spelen zaken als vervuiling, klimaatverandering, gezondheid, voedselvoorziening en veiligheid (conflicten) een belangrijke rol.
Er zijn dus genoeg redenen om de omslag te maken naar een duurzame samenleving. Dat is een immense opgave. Wijzelf, onze omgeving, onze maatschappij en onze wereld hebben zich millennia-lang ontwikkeld tot op het punt waar we nu zijn. Daarmee zit ons (collectieve) gedrag diep ingebakken. Veranderen is dus niet gemakkelijk.
In mijn vele gesprekken en workshops hoor ik gelukkig altijd hetzelfde, diep gevoelde verlangen naar een duurzame samenleving. Ik zie mensen en organisatie die ‘gewoon’ aan de slag zijn. Die opgewekt hun weg vinden om aan hun duurzaamheid invulling te geven. Die allerlei obstakels overwinnen en daarin creatief zijn.
We moeten dus veranderen. Persoonlijk, als organisaties en als samenleving. Dat is niet eenvoudig. Principieel zijn we gehecht aan zekerheden, die beiden ons veiligheid. Veranderen schudt aan de fundamenten van ons bestaan. En waar je persoonlijk verandert, treedt wrijving op met jouw omgeving. En als organisatie ondervind je diezelfde wrijving met je omgeving.
Ergens in onze ontwikkeling zijn we het gevoel kwijtgeraakt dat we onderdeel zijn van een groter geheel. Deel uitmaken van het eco-systeem op Aarde. Dat stelt ons in staat niet-duurzaam te handelen. De schade die we aanrichten raakt ons niet … alhoewel ? Het besef dat dit beeld niet klopt is zo langzamerhand wel helder. De oplossingsrichting ligt dus in het herstellen van dat besef van ‘eenheid’ met onze omgeving.
In dit veranderingsproces is heel veel nodig. Technieken helpen ons zeker vooruit. Nieuwe energiebronnen en nieuwe manieren van transport, bouwen en organiseren dragen hun steentje bij.
In alles dat we doen vragen we nooit wat de volgende generatie vindt. Zij zijn wel degenen die straks zitten met onze erfenis. Willen zij wel wat wij nalaten ? Zeker niet als het niet duurzaam is !
Voor mij is duurzaamheid : ‘de mate waarin ik bijdraag aan de instandhouding en ontwikkeling van het grote geheel’.
Mijn specialisatie is het begeleiden en faciliteren van het veranderingsproces. Persoonlijk, voor een organisatie of een project. Ze vragen allemaal een nieuwe aanpak, anders dan anders. Vanuit die verandering komen vanzelf de vragen naar praktische oplossingen en technieken. De verandering is blijvend.